skradinska torta, pečena i pržena jela, hobotnica ispod peke, sve za Vas i mene
Ukupno prikaza stranice
četvrtak, 8. listopada 2015.
PEČENA HOBOTNICA ISPOD PEKE
Svježu hobotnicu oprati, izvrnuti joj tijelo, očistiti (izvaditi utrobu i kljun), ponovo dobro oprati i ocijediti. Hobotnicu ponovno izvrnuti i staviti je preko noći u hladnjak za dubinsko zamrzavanje da se zamrzne. Duboko smrznutu hobotnicu odlediti.
Zakuhati vodu, staviti hobotnicu u vrelu vodu i kuhati je 15 – 18 minuta da pusti sluz i višak tekućine iz sebe, koja bi bila previše za pečenje pod pekom, a ujedno će izići i jedan dio soli iz hobotnice. Krumpir oguliti, narezati na veće komade i začiniti s malo Vegete i krupno mljevenim paprom. Papriku, mrkvu, luk i češnjak očistiti – oguliti i narezati. U dobro zagrijanu i nauljenu posudu za pečenje pod pekom staviti hobotnicu, koju smo prethodno namazali maslinovim uljem. Na hobotnicu poslagati narezani krumpir, papriku, mrkvu, luk, češnjak, lovorov list i grančicu ružmarina. Začiniti krupno mljevenim paprom te zaliti bijelim vinom i maslinovim uljem. Poklopiti posudu , prekriti žarom i peći oko 30 minuta.
Zatim peku otkriti i hobotnicu podignuti na krumpir. Ponovno poklopiti, prekriti žarom i nastaviti peći daljnjih 25 minuta. Jelo je gotovo kada hobotnica omekša a krumpir dobije zlatno – žutu boju. Izvršite probu vilicom! Na kraju po potrebi začiniti solju. To ne radimo prije jer hobotnica ima svoju vlastitu sol, pa da jelo ne bi bilo jako slano.
Dobar tek !!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar