Kada nabavljate hobotnicu na ribarnici, ako je svježa mora mirisati na more, koža joj treba biti vlažna i bez sluzi, a meso treba biti čvrsto i žilavo.
Najbolje je odmah je očistiti tako da izvrnete unutrašnjost hobotnice na van i potom odstranite utrobu, a krakove ne dirajte. Vratite hobotnicu u prvobitni položaj pa odstranite još i oči i zube i potom ogulite vanjsku opnu, pa dobro operite pod mlazom tekuće vode.Prvi korak za uspješnu pripremu salate od hobotnice je zamrzavanje u zamrzivaču kako bi meso bilo savršeno mekano nakon kuhanja. Očišćenu hobotnicu potom odmrznite i stavite da se kuha u neposoljenoj vodi barem 60 minuta. U vodu uz hobotnicu dodajte i pluteni čep. Ako imate ekspres-lonac, hobotnicu možete skuhati i u njemu. Nakon kuhanja hobotnicu isperite pod mlazom hladne vode i kratko ohladite. Potom je izrežite na kolutiće širine 1 cm.
Vrste salate koje možete složiti s ovako pripremljenim mesom hobotnice su brojne. Možete ići na jednostavne verzije kojima je u prvom planu upravo meso hobotnice začinjeno ekstra djevičanskim maslinovim uljem i vinskim octom uz dodatak kapara i maslina. Toj istoj kombinaciji možete dodati i sitno kosani mladi luk i češnjak za ljubitelje pikantnijih varijanti. Izdašniji i potpuniji obrok salate od hobotnice može biti upotpunjen kuhanim krumpirom izrezanim na kockice, a za još više aroma možete dodati i malo sjeckane rukole i cherry rajčica. Salata od hobotnice bit će pravi hit među gostima ako recept upotpunite i crvenom paprikom i jabukom.
Dobar tek !!!!
Nema komentara:
Objavi komentar