Svaka skradinska domaćica ima svoj tajni recept za Skradinsku tortu i ne otkriva ga baš lako... Ovaj recept je iz kultnog skradinskog restorana Zlatna školjka gdje sam je i ja prvi puta probala... Ova torta, osim što je hrvatski suvenir, kroz povijest bila je i simbol mnogih velikih događaja koji su bili nezamislivi bez nje. Na primjer – servirala se mladencima uoči prve bračne noći, a datira još iz 14 stoljeća, kad je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne! Izvrsna je, intenzivnog i jakog okusa, a važno je napomenuti da u nju ne ide brašno! Samo orasi, bademi i jaja – to dovoljno govori, a ako se još doda i cimet, med, korica limuna i naranče, rakija od ruže, prošek i rum, jasno je o čemu se radi.
Skradinska torta
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 60 - 70 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za torte promijera 30 cm
- 30 dag mljevenih oraha
- 20 dag mljevenih badema
- 13 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
- 40 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- cimet
- 1 prašak za pecivo
- ½ dl prošeka
- ½ dl rakije ili likera od ruža
- 1 žlica ruma
- 1 žlica meda
- naribana korica naranče i limuna (ili može i limeta)
- prstohvat soli
- otopljena čokolada za kuhanje s malo putra ili slatkog vrhnja – za glazuru
- listići melise, sezonsko cvijeće i ukrasni asparagus (šparožina) - za ukras
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Zagrijte pećnicu na 180C. U smjesu s žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, rakiju, prošek, rum, med, sol, cimet i naribanu koricu limuna i naranče te izmiksajte. Dodajte mljevene bademe i orahe te nastavite miksati još 10-ak minuta. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno s žlicom dodajte ih u smjesu s žutanjcima. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte i smjesu izlijte u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 - 70 minuta. Kad se torta ohladi prelijte je rastopljenom čokoladom u koju dodajte malo putra ili slatkog vrhnja za šlag. Prema želji ohlađenu tortu ukrasite sezonskim cvijećem, ukrasnim asparagusom ili listićima melise.
Servirajte je uz liker od ruža!
Nema komentara:
Objavi komentar